YAZAR VE ŞAİRLERİN ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON SÖZLERİ



Lewis Carroll:"Şu Yastıkları Götürün. Artık Onlara İhtiyacım Olmayacak"

Voltaire: "Bu Düşman Edinmek İçin Hiç de İyi Bir Zaman Değil"

O.Henry'nin son sözleri: "Işıkları Yakın. Karanlıkta Yürümek İstemiyorum" olmuştur.Ölüm sebebi sirozdur.

Amerikan edebiyatının şairi olan Emily Dickinson son zamanlarını yatalak geçirirken ölmeden önceki son sözleri“İçeri girmeliyim, sis bastırıyor olmuştur.

82 yaşındayken evini ve kurduğu düzeni bırakarak bir köye yerleşen Tolstoy bir köylü olarak yeni bir hayata başladı. Burada zatüreye  yakalandı.Bir istasyon şefinin evinde hayata gözlerini kapadı. Tolstoy'un son sözleri şunlar oldu: “Fakat köylüler... Köylüler nasıl ölür?”

James Joyce, ölmeden önce son olarak şunları dedi: "Kimse anlamadı mı?" Hatalı ameliyat sonrası ölmeden önce bunları söylemiştir.

Goethe ölmeden hemen önce "ışık. Biraz daha ışık" demiştir.

Jane Austen kız kardeşinin "Bir şey ister misin?" sorusuna cevabı: "şu anda tek istediğim şey ölmek" olmuştur.Ölüm sebebi göğüs kanseridir.

Oscar Wilde'ın ölüm sebebi Menenjittir ve ölmeden hemen önceki son sözleri: "ya duvar kağıdı gidiyor ya da ben" olmuştur.

Mark Twain'in ölüm sebebi Kalp rahatsızlığıydı ve ölmeden hemen önce: Hoşçakalın...Eğer görüşürsek." sözleri olmuştur.

Samuel Johnson'ın son sözleri "ölüyorum"dur.

Franz Kafka Çek asıllı yazar Kafka'nın mutsuzluk ve yalnızlık içerisinde sürdürdüğü yaşantısında tek dostu Max Brod'du. Ölümünde de yanında sadece o vardı. Ünlü yazarölmeden önce "“Sevgili Max, son isteğim; benden geriye kalacak olan günlüklerimi, el yazmalarımı, benim yazdığım ve bana gelen mektupları, çizimlerimi ve diğerlerini okuadan yak"” demiştir. Ancak arkadaşı Brod bu son dileği yerine getirmedi ve yayımladığı eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı.

 Rus yazar Anton Çehov aslında bir doktordu.  Tüberküloza yakalanan yazar,yazmayı bırakarak  karısı Olga Knipper ile birlikte Almanya'nın tedavi merkezlerinden Bedenweiler'e gitti. Çehov'un ölüm anında yanında karısı Olga ve doktoru vardı. "Ölüyorum" diye inleyen yazara sakinleştirici veren doktoru, bir şişe de şampanya söyledi. Şampanyadan bir bardak içen Çehov, gülümseyerek şu sözleri söyledi ve uykuya dalan bir çocuk gibi ölüme gitti. "Şampanya içmeyeli uzun zaman oldu."

Ünlü bir şair olan Lord Byron kimsenin hakkında bir şey bilmediği ateşli bir hastalığa yakalandı. Ünlü şairi tedavi etmeye çalışan iki doktor, ateşini düşürmek için kan almak istediler. Doktorların tedavisine karşı direnen Byron'ın son sözleri şunlar oldu: "Neşterin neden olduğu ölümler, mızrağınkilerden fazladır".

Yorumlar

Popüler Yayınlar