Ölmüş Eşek- Aziz Nesin


Aziz Nesin'in bu öykü kitabını yanlış hatırlamıyorsam on iki yaşında iken okumuştum. O zamanlar kitabın mantığını çözememiştim tabi=) Bir kaç yıl önce kitaplığımda duran kitabı tekrar okudum. İyi ki de okumuşum. Bazıları kitaba yazarı yüzünden ön yargılı yaklaşabilir fakat gerçekten yazar hiciv sanatını bu öyküsünde konuşturmuş diyebilirim.
   Ölmüş eşek yani öykünün ana karakteri adı üstünde ölmüştür ve tahtalıköyden yeryüzündeki arkadaşı eşek arısına mektuplar yazıp gönderir. Mektuplarda eşek arısına ilk önce nasıl öldüğünü anlatır. Devamında ise öldükten gömülmeye kadar ki zamandan bahseder. Bu esnada ölmüş olmasına rağmen yaşanılanları görür ve duyar. Naaşı oradan oraya dolaşır. Önce vatandaşlar tarafından bulunan naaşı daha sonra polislere gönderilir, daha sonra morga gönderilir. Bu süreçte vatandaşların kendisi hakkındaki yorumlarını duyar.O zaman ki Türkiye vatandaşlarının yorumları da, düşünceleri de insanı güldürüyor. Aslında güler misiniz ağlar mısınız orasını tam bilemeyeceğim. "Ay hakikaten, işte bizim Türk milleti" diyorsunuz okurken.Yazar o zamanın yani 1957 yılındaki Türkiye'yi, şartlarını ve vatandaşlarını, anlayacağınız her şeyini mizah karışımı eleştirmiş.

Bende bulunan kitap sanırım baya eski basım. Yeni "Ölmüş Eşek" kitabında başka öykülerde bulunuyormuş. Benimkinde yalnız ölmüş eşek öyküsü bulunuyor.

İşte kitaptan bir parça alıntı:

Sevgili Eşekarısı,
Mektubumu alınca şaşıracaksın. Biz onu çoktan nalları dikti biliyorduk, yine hangi ahırdan çıktı, diye afallayacaksın. Hiç şaşma, Tahtalıköy'deyim. Sana bu mektubumu Tahtalıköy'den yazıyorum. Bir zamanlar yeryüzünde yaşamış bütün büyükler, ünlüler, ileri gelenler, hepsi burada. Ben de onların arasındayım. Sen şimdi, Vah vah, sağlığında değerini bilememişiz! diyerek ne denli dizini dövsen yeridir. Neden, Kör ölür, badem gözlü olur! denildiğini, o kör olası dünyada değeri anlaşılmamış olanların son umudu Tahtalıköy'e gelince çok iyi anladım...



Yorumlar

İlginç bir bakış açısıymış. Aslında okumak lazım.

Popüler Yayınlar